31. VÅRDTJÄNSTER


31. VÅRDTJÄNSTER
av Jan Ivarson, 2013-09-16.

Svenskar har olika åsikter om äldrevård får tillhandahållas av privata företag. En del anser att skattemedel inte får gå till företag, utan odelat skall användas för att tillhandahålla god vård i kommunal regi. I första vändan kan man känna sympati för tanken. Men varför skall just denna sektor vara undantagen den privata marknaden på gott och ont?

Vem skulle vilja ligga nersövd i en kommunalt tillverkad respirator? Eller opereras assisterad av en kommunal hjärtlungmaskin? Eller bota värk med kommunala piller?

Det finns två förklaringar för en opinion för kommunal äldrevård, vanligen med få servicealternativ för vårdagarna. Den ena förklaringen beror på att oskäligt höga vinster har förekommit, och den andra är att några vill att kommuner skall ha monopol på enkla arbetsuppgifter. Det senare förstärker knappast kommuners anseende som kompetenta arbetsgivare. Förklaringen till höga vinster har orsakats av undermålig upphandling.

Dålig upphandling skall i första hand skyllas på politiker som aningslöst tillät privatisering, utan att inse behov av utbildning för seriös upphandling. Enstaka tjänsteman kan inte förutsättningslöst författa en anbudsförfrågan så tjänsterna tillgodoses med rimliga ekonomiska villkor. Det krävs massor av föreskrifter för att täcka in alla tjänster vårdtagarna behöver och som tillgodoser de anställdas arbetsmiljö. Till detta kommer alternativ om lokaler, möbler, hjälpmedel, ut- och invändig fastighetsskötsel tillhandahålls av kommunen eller skall ingå i upphandlingen. Här finns mycket att lära av byggbranschens administrativa hjälpmedel för upphandling av totalentreprenader.

För byggbranschen, har organisationer för byggherrar och entreprenörer gemensamt arbetat fram administrativa hjälpmedel. Böcker kallade AMA finns för olika branscher som Bygg, El och VVS. I AMA finns mängder av föreskrifter för olika arbeten som kan åberopas av den som upprättar förfrågningsunderlaget. AMA underlättar att inget glöms och texterna ger anbudsgivare tydliga uppgifter. En annan dokumenttyp är AB – Allmänna Bestämmelser, som omfattar juridiska regelverk för entreprenaden.

Skall vi få ordning på upphandlingar av vårdtjänster behöver vi hjälpmedel typ VårdAMA-Äldrevård och VårdAMA-Sjukvård. Då blir det inte konstigare för kommuner och landsting att upphandla vårdtjänster, än att upphandla vårdbyggnader.

Jan Ivarson

//

1 tanke på “31. VÅRDTJÄNSTER

  1. I sak skulle Staten äga allt som som kommer den breda massan till godo och inte minst landets naturtillgångar skulle Staten äga!
    Slopa den fria marknaden som sätter fiktiva priser på varor och tjänster, den dagen då den fria marknaden fick sitt veto, så har svenska folket blivit fattigare, så är det, som det finns otaliga bevis på.
    Och sedan dödsdomen, med den fria invandringen som man i princip kan kalla det för, inte någon behöver egentligen vara flykting, det räcker med att ta sig in illegalt, som är Miljöpartiets politik, detta parti som är Sveriges största olycka näst Moderaterna!

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.