116. VAD KRÄVS AV TIDNINGARS ÄGARE


116. VAD KRÄVS AV TIDNINGARS ÄGARE
av Jan Ivarson, 2014-05-24. 

I en bra ledare utan underskrift i Bohusläningen ställs frågan om politiska partier skall äga dagstidningar. Frågan bör breddas till vilka krav man bör ställa på tidningar och andra mediebolags ägare.

Det är ett demokratiskt problem om ett parti har stora möjligheter att marknadsföra sin politik genom media som partiet kontrollerar och andra blir uteslutna, men så är det inte i Sverige. Bäst är om alla partier får utrymme till debattartiklar i media utan ägarinflytande och ges möjligheter att köpa annonsplats för att förklara sin politik. I Sverige har vi tidningar som inte tillåter annonser för ett av våra riksdagspartier eller ens för en bok som visar fakta om partiets politik. Partiet har inte rätt värdegrund anser en stor del av journalistkåren som anser sig ha rätt att avgöra vad läsarna skall få veta.

Det är ärligare att ett parti äger en tidning än att den framställs som oberoende men har en personal som bedriver politisk filtrering av debatt och nyhetsförmedling. Det är den främsta kritiken som riktas mot svenska media nästan oavsett ägare. Därför har journalistkåren förpassats till ett lågvattensmärke dit få andra branscher når. Den politiska inriktningen åt vänster har fått många sluta köpa tidningar som de anser förmedlar propaganda som i forna öststater. Få finner det meningsfullt att skriva debattartiklar om de inte stryker åsiktspälsen medhårs. Tidningarna vill helst ha monopol på opinionsbildningen och vill inte ha många debattartiklar. Med sanningsenliga media och större utrymme för läsekretsen skulle den politiska kartan se annorlunda ut.

En tidning kan ha förtroende och ändå företräda ett politiskt parti i ledare och egna debattartiklar. Däremot skall den rapportera nyheter opolitiskt och ge utrymme för debattartiklar med olika åsikter. Journalister har svårt att behandla partier till höger om (M) på respektfullt sätt. De ges ofta nedsättande epitet då de omnämns.

Det har liten betydelse om en tidning kallar sig borgerlig på ledarspalts om nyhetsförmedlingen i övrigt är vänsterinfluerad och begränsad. Så ser svenska media ut idag. Det kan inte några anställda ändra på för då riskerar de sina jobb. Det är en fråga för mediebolagens tämligen okända ägare.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.