784. VARFÖR FÖRSES INTE LOKALER DÄR FOLK SAMLAS MED LUFTRENARE?


784. VARFÖR FÖRSES INTE LOKALER DÄR FOLK SAMLAS MED LUFTRENARE?
av Jan Ivarson, 2021-04-28.

Coronasmitta sprids på olika sätt, luftburet och genom beröring.
Av olika experter har jag fått uppfattning att ju mer virus man får i sig, ju mer ökar risken för att bli sjuk.
För att begränsa luftburen smitta rekommenderar en del experter att man bör bära mask i miljöer där man träffar andra människor, främst för att skydda andra, men även för att skydda sig själv. Tanken är att några virus fastnar i filtret.

På marknaden finns flera typer av luftrenare.
En del bygger på filtrering, andra på jonisering och UV-ljus.
Några apparater kombinerar flera tekniker.
En typ baseras på att oskadliggöra lukter och bakterier med ozon som en mycket giftig gas och därför bara får användas i utrymda lokaler. I ett utrymt rum som ozonbehandlades dog två katter som kom in genom en kattlucka man glömt att blockera.

Jonisering avser behandling av syremolekyler så de blir mer aktiva att bryta ner lukter och fälla partiklar. Jonisering av syre är en ofarlig process som sker naturligt vid åskväder. Jonerna, negativt laddade syremolekyler, förbrukas då de oxiderar föroreningar. Vissa joniserare sägs även joniserar kvävemolekyler. Det sker inte naturligt och bör därför undvikas av försiktighetsskäl.

Under några varma sommarveckor hade en vårdcentral försett väntrummet med ett tillfälligt kylaggregat för att göra det bekvämare för besökarna. Nu borde det vara stor efterfråga på luftrenare för vårdanläggningar och restauranger men så verkar inte vara fallet. Möjlighet att reducera smittspridning i publika lokaler med luftrening tillämpas inte så vitt jag förstått. Orsak är förmodligen okunskap.
Vi vet lite om effekten på smittspridning.
Här finns möjligen en slumrande marknad.
Metoden används mer utomlands till exempel för väntsalar på flygplatser. vad jag erfarit.
I Sverige används jonisering mest för att reducera dålig lukt i soprum och avloppsstationer och i vissa industriprocesser för att reducera damm.

Jonisering är en enkel modell som effektivt reducerar luftburna partiklar. De klumpas snabbt ihop och faller ner på bordsytor och golv. Jag har jonisering i min villa och där ser man inga solstrålar i luften när solen lyser in. Solstrålar syns bara i dammig luft! Däremot blir det snabbt dammigt på borden som ofta får torkas av, men det är bättre än att andas in dammet med fripassagerare av baciller och virus.
Virus flyger inte ensamt utan sitter på damm och i vätskedroppar.

Joniseringsapparater finns av flera fabrikat för enstaka rum och för installation i kanaler som förser flera rum med frisk luft. Tekniken är inte särskilt dyr. Kostnad för en villa med tilluft är ca 15,000 kr och elbehovet ca 30 W.

Det är förvånande att man inte verkar ha provat tekniken för att få reda på förmågan att begränsa luftburna smittor. En förklaring kan vara att det är fastighetsbolag som får ta kostnaden och de ser ingen förtjänst i att begränsa smitta, om inte hyresgäster ställer krav och betalar för det.

Jan Ivarson

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 783. SKULDSATT GENOM STATEN

Nästa krönika: 785. SPLITTRINGEN AV SVERIGE FORTSÄTTER

 

1 tanke på “784. VARFÖR FÖRSES INTE LOKALER DÄR FOLK SAMLAS MED LUFTRENARE?

  1. TILL ALLA LÄSARE!
    Det är hög tid att vi alla börjar inse, att vi blivit lurade sedan barnsben!
    Ett virus är en död partikel inuti cellen. Sedan när har döda plötsligt återuppstått och fått liv igen á la Jesus och därefter börjar hoppa på gamla gubbar och kärringar och försöker ta livet av dem?
    Det är vad vi alla fått lära oss via Louis Pasteurs teorier.
    Dagens medicin bygger på dessa teorier som faktiskt inte ens KAN vara sanna!
    Ta dig tid och var helt fokuserad när du studerar nedanstående länk, så förstår du att länken är ett entydigt BEVIS på att Louis Pasteur hade fel och att Antoine Béchamp hade rätt.
    Det går dock inte att tjäna kopiösa pengar på Béchamps teorier, vilket var skälet till att vi under alla år har blivit grundlurade med Pasteurs teorier istället.
    Pasteur erkände under sina sista dagar i livet, att Béchamp hade rätt. Han erkände vidare att han hade förfalskat en del av sina egna forskningsresultat för att de skulle passa bättre in i hans egna teorier!
    Detta har inneburit att miljontals människoliv har gått till spillo i onödan, för att inte tala om allt onödigt lidande på grund av felbehandlingar!
    Kolla HELA länken NOGA, så förstår du allt!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.