263. EN VÄNSTERPENSIONÄRS KLAGAN


263. EN VÄNSTERPENSIONÄRS KLAGAN
av Jan Ivarson, 2015-03-30.

I en provinstidning finns en debattartikel i vilken en person som kallar sig vänsterpartist, klagar över sin låga pension som han uppger är 14 700 kr/månad. Pensionären har tagit reda på att han under sitt arbetsliv betalat in 2 383 662 kronor och undrar om han kan få tillbaka pengarna. Det är bara en god idé om pensionären inte får ett långt liv. Pengarna räcker till 14 700 kr/månad i 13,5 år, från 65 till 78,5 år.

Låt oss titta på pensionärens siffror. Hans pension om 14 700 per månad motsvarar en årslön av 176 700 kr. Pensioner har inte utlovats vara lika höga som en normal inkomsttagares slutlön. En gång var den kring 80 % men nu får vi vara glada att få 65 % av slutlönen. Än mindre blir det för de som blir pensionärer om 40 år, om systemet inte förändras.
Den slutlön som svarar mot pensionen 14 700 kr/månad är 271 846 kr utgående från att pensionen är 65 % av slutlönen. I vissa länder har pensionärer ingen eller lägre skatt än de som arbetar. Här är det tvärt om.

Problemet ligger i, att de som haft lön kring existensminimum bara får 65 % av
lönen som pensionärer. Därför har politiker framhållit vikten av högt kunskapsinnehåll för goda löner och pensioner, samtidigt som de öppnat gränserna för inflöde av lågutbildade. De som vill ha en pension som åtminstone ligger på gränsen till existensminimum, måste ha haft en lön 54 % över denna nivå. Resonemanget bortser från bidrag men en svensk som arbetat ett helt liv, bör kunna försörja sig utan bidrag.

Det är intressant att en vänsterpartist vill ha tillbaka sina pengar. Han låter som en kapitalist som vill att inbetalt pensionsbelopp skall gå till arvingarna, om det blir något över. En vänsterperson bör låta eventuellt överskott gå till kollektivet så att pengar finns till de som lever längre än de betalt för, som fallet blir om vår pensionär blir äldre än 78,5 år.

Pensionssystemet är ett pyramidspel. Det förutsätter inflation, årligen höjda löner, ökade inbetalningar till pensionskassan och många högavlönade som får lägre pension än de betalat för. Stor invandring av lågutbildade minskar andelen högavlönade och även de som aldrig arbetat, skall ha pension. Sverige har planat ut kurvan för BNP per capita.

Partiet vår pensionär sympatiserar med, vill ha stor invandring. Lågutbildade och oanställbara är bra rekryteringsunderlag för vänsterpartier men mindre bra för pensionerna. Tyvärr inser inte alla det sambandet.

Jan Ivarson
Politisk obunden

3 tankar på “263. EN VÄNSTERPENSIONÄRS KLAGAN

  • Hej Seppo!

   Om inte människor talar om för makthavarna vad de anser är fel, hur ska då makthavarna förstå att människor är missnöjda med det arbete de utför?
   Tvärtom ska man alltid tala om vad man är missnöjd med, så även makthavarna får en chans att förklara VARFÖR de gjort si eller så.
   Det kallas demokrati!
   ”Sitt ner i båten och håll käft”, kallas diktatur.

   Jag föredrar demokrati, vilket alltid skapar utveckling av ett samhälle!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.