70. VÄNSTERNS ARBETSTID


70. VÄNSTERNS ARBETSTID
av Jan Ivarson, 2014-01-18.

Vänsterpartiet (V) går till val för två timmars kortare arbetstid. Det skulle nog kännas bra för många om de får behålla sin inkomst. Vem vill inte det? Å andra sidan brukar (V) tala för att de som arbetar deltid skall ha rätt gå upp till heltid om åtta timmars arbetsdag. Det är förstås av omtanke om de arbetandes inkomster.

Minskad arbetstid från åtta till sex timmar innebär 25 % arbetstidsförkortning. För den som har 20.000 kr/månad i heltidslön innebär det en löneminskning om 5.000 kr /månad före skatt. Om företagaren skall kompensera det med en fjärdedel fler anställda ökar arbetsgivarens kostnader mer än 25 %. Utöver lönen medför varje anställd grundkostnader som för personalrum, arbetsgivaravgifter, utbildning, försäkringar och administration. Om förslaget införs kommer företagen att dra ner på verksamheten och fler blir arbetslösa än som nyanställs.

(V):s förslag innebär förmodligen sänkt arbetstid med bibehållen lön. Då kan man fråga sig om inte en stor del av (V):s sympatisörer föredrar åtta timmars arbetstid och högre lön motsvarande den kostnad arbetsgivaren får om denne skall utöka personalen med 25 %. Den som nu har 20.000 kr/månad skulle få mellan 25.000 och 30.000  i månaden. Jag tror att till och med en del vänsteranhängare inser att sådan löne- och kostnadshöjning är orealistisk, men är kostnadsmässigt jämförbar med förkortad arbetstid med bibehållen lön.

Anledning till att förslag av den här typen läggs fram, beror på att vänsterfolk i hög grad beter sig som om de skulle köra bil i mörker med bara kupé- och parkeringsljuset påslaget. De ser bara till den närmaste omgivningen. Många har tunga arbeten. De orkar inte fördjupa sig i samhällsfrågor på sin fritid. Därför är de inte vana att fundera över konsekvenserna av ett förslag som spontant kan kännas bra. Då blir de lätt offer för orealistiska förslag som läggs fram av partier som vill vinna röster.

Min fru och jag fick nyligen våra röda pensionskuvert. Vi konstaterade att vi får ca 400 kr mindre efter skatt i månaden tillsammans att leva på medan priser och avgifter höjs. Därför vore det bättre med politiska förslag som värdesäkrar pensionerna. Fast det blir inte lätt när statens pengar skall räcka till fler.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.