15. TV-AVGIFT FÖR DATORER I SVERIGE


15. TV-AVGIFT FÖR DATORER I SVERIGE
av Jan Ivarson, 2013-06-25

Förvaltningsrätten i Luleå har nyligen bestämt, att den som har en dator skall betala TV-avgift!

Domen kan överklagas till kammarrätten och det kommer sannolikt ske. Domen är typisk svensk med överdriven myndighetsutövning i socialistisk anda – alla skall med. Än så länge gäller domen datorer. Det är oklart om surfplattor och smarta telefoner omfattas. Om så blir fallet kommer de flesta bli betalskyldiga. Då kan avgiften lika gärna tas ut via skatten. Det bör vara ett frestande alternativ för politiker som i rättvisans namn kommer vilja ta ut större avgift ju högre inkomst abonnenten har i likhet(!) med begravningsavgiften. Då är en licensavgift att föredra som betalas av de som nyttjar tjänsterna.

Sverige har länge haft statliga radio- och TV-kanaler som betalats med licensavgifter. Utbudet har uppskattas av många men trovärdigheten i nyhetsförmedlingen är på avtagande. Nyheter om problem i invandringspolitiken förtigs för att inte gynna ett riksdagsparti som vill begränsa invandringen. I debattprogram om sådana frågor är det inte ovanligt att båda sidor företräds av personer med regeringsvänliga uppfattningar.

Från början sändes public service program från marksändare till abonnenternas radio- och TV-apparater. Sedan en tid tillbaka har utbudet lagts ut också på internet, med krav på licensavgift av de som har dator. Datorägare som redan betalar licens för TV-innehav behöver inte betala även för datorn. De som drabbas är de som inte har licens i hushållet, men har en internetuppkopplad dator. Många av dem antas vara ungdomar som lämnat föräldrahemmet, och folk i tillfälligt boende utan TV.

Public service har lagt ut sina program på nätet utan föregående debatt. Dess journalister har litet intresse av det! Privata TV-kanaler är generellt inte tillgängliga på nätet, så varför skall public service vara det med betalkrav? Public service behöver inte finnas på internet. De har frivilligt lagt ut sig där!

Kan nästa steg bli att public service erbjuder nyheter och reportage i en public servicetidning som delas ut till alla hushåll, med krav på licens för alla som har brevlådor? En liten avgift för brevinkast i hyreslägenheternas dörrar, något högre för små brevlådor på stolpe eller vägg på villor och högst avgift för stora markuppställda brevlådor. Ett drömförslag för den svenska kulturvänstern.

De som vill ha tillgång till public service bör betala för det i likhet med vad man får göra för det privata utbudet. Public service kunder kan nyttja sina radio- och TV-apparater eller låta bli, precis som de som nyttjar privata TV-kanaler. Datorägare har inte bett om public service kanaler. Motiven bakom domen kan inte vara andra än att staten vill trycka på medborgarna ”rätta åsikter” och bredda underlaget för avgiftsuppbörd.

Datorer och internet är en teknik som inte får kapas för att sprida politikernas PK-propaganda med tvångsbetalning (PK=Politiskt Korrekt!).

Jan Ivarson

1 tanke på “15. TV-AVGIFT FÖR DATORER I SVERIGE

 1. 15. TV-avgift för datorer i Sverige
  av Jan Ivarson, 2013-06-25

  Som vanligt får man väl börja säga nu, så tar du Jan upp en ytterst viktig fråga!
  Hur långt ska staten få gå i sitt maktmissbruk över medborgarna?

  Politiker är tillsatta av oss medborgare, för att försöka styra upp viktiga händelser
  i vårt samhälle. Så fort dessa personer hamnar i Riksdagen, tycks de omedelbart
  glömma bort varför medborgarna har röstat fram dem till att sitta där.
  Tyvärr tycks även medborgarna ha glömt att de via demokrati och politiska val,
  faktiskt har makten att rösta bort de som negligerar sitt arbetsuppdrag.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.