262. LÅGENERGIBOSTÄDER MED SUBVENTIONER


262. LÅGENERGIBOSTÄDER MED SUBVENTIONER
av Jan Ivarson, 2015-03-29.

Regeringen med statsministern i spetsen har presenterat sin bostadspolitik. Det behövs fler bostäder, främst hyresrätter var budskapet. Så långt är de flesta överens.

Nyproducerade mindre hyresrätter skall subventioneras för att hålla nere hyrorna. Finansiering skall ske bl. a. med minskat ROT-avdrag. I nästa steg kan vi se fram mot höjda skatter på andra områden. Återinförande av arvs- och gåvoskatter diskuteras och frestelsen är stor att höja fastighetsavgifterna. De som kan betala sin hyra skall tvingas även betala andras.

Regeringen löser problem sin vana trogen med skatter och subventioner. Skattesänkning för grupper som inte anses stå regeringspartierna nära, kallas subventioner. Regeringen sa inget om hur den skall få till byggande av stora hyresrätter för stora familjer, som har sagts behövas för att ersätta pensionsavgångar. Det kan bli framtida lösningar med sammanslagningar av lägenheter och då behövs ännu fler små, vilket kan vara mer politiskt gångbart.

– Det behövs fler hyresrätter med låga priser för att näringslivet skall kunna utvecklas och ungdomar får bostäder, sa statsministern.

Det är sant och därför avser sig Löfven att han kan bryta vallöftet att inte röra ROT-avdragen som skapat mängder av vita jobb. Vad är ett (S)-vallöfte värt?

Miljöpartiet brukar tala om hållbara lösningar men subventionerade hyror för växande befolkning som inte själva kan betala hyran, är inte hållbart i längden. Särskilt knepigt blir det när regering har ambitionen att de nya husen skall ha låg energiförbrukning.
Visst är det bra, men många hyresgäster har inte ens råd att betala hyra för en bostad med halv isolering, än mindre om den skall fördubblas. Lågenergihus blir under överskådlig tid dyrare trots minskad energi. De är olönsamma med sedvanlig terminologi.

Ännu några år kan regeringar krama ur svenskarna mer skatt för att hålla upp skenet av välstånd med goda bostäder, men i längden blir det omöjligt. BNP per capita har planat ut och kommer falla i takt med stort inflöde av lågutbildade. Fördumning påverkar välfärden.

Jan Ivarson
politiskt oberoende

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.