310. IBN RUSHD MILJONVERKSAMHET


310. IBN RUSHD MILJONVERKSAMHET
av Jan Ivarson, 2015-07-30.

Gammelmedia har litet intresse att gräva i vissa typer av frågor. Här är en sammanställning om sådant man bara finner på Internet.

Sverige har ett muslimskt studieförbund som heter Ibn Rushd, med verksamhet över hela landet. På dess hemsida kan man läsa:

”Ibn Rushd är ett muslimskt studieförbund som är öppet för alla.
Studieförbundet har varit självständigt sedan 2008 och vi har en rikstäckande verksamhet från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Vi vill använda folkbildningen som bas för att bli en aktiv del i samhällsbyggandet och att vara en stark aktör i det civila samhället.”

Förbundet skriver inget om hur verksamheten finansieras men läsare förstår att staten ger bidrag. Då dessa baseras på deltagarantal innebär det risk att antal deltagare överdrivs, både i Ibn Rush och ABF. Den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm försöker på ledarsidorna.se tränga in i verksamheten. Här är något av det han funnit.

En lokalavdelning för ABF i Stockholm fick säga upp folk efter att ha fått återbetala felaktiga bidrag. ABF Stockholm NO har lyft undan medel avsedda för folkbildning till annan verksamhet. Siffran fem till sex miljoner nämns.

För att kontrollera verksamheten skall deltagarna registreras med namn och personnummer. Ibn Rush har underlåtit notera personnummer.

I Östersund skall år 2013 fyra deltagare vardera ha genomgått 2095 studietimmar, motsvarande 50 timmar per vecka. Enligt regler får man inte gå mer än 480 timmar i en kurs. I Nässjö och Lindesberg finns liknande exempel.

– Trots jämställdhetsambitioner som har kommit att inta en så framträdande position på senare år inom folkbildningsarbetet, bedrivs undervisningen i Ibn Rush ofta könssegregerat, skriver Westerholm.

EKO-brottsmyndigheten utreder och uppgifter tyder på att allt inte står rätt till i Ibn Rush. Miljonerna rullar vidare och visar att Folkbildningsrådet och Ungdomsstyrelsen har dålig kontroll och medverkar till att dölja migrationens kostnader.

Kostnaderna för Ibn Rush, riktiga eller saltade, borde betalas och redovisas av Migrationsverket. Man kan ifrågasätta om det behövs särskilda studieförbund för deltagare med olika religioner. Positivt med muslimskt studieförbund är att man undviker konflikter med män och kvinnor i samma lokal, men det stärker inte integrationen.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 tanke på “310. IBN RUSHD MILJONVERKSAMHET

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.