385. RÄTT MEN ÄNDÅ FEL


385. RÄTT MEN ÄNDÅ FEL
av Jan Ivarson, 2016-01-11.

Ironiska funderingar om nya jobb.

”Många har rätt utbildning – men jobben saknas” är rubrik på Göteborgs-Postens nätupplaga under Debatt (9/1 2016 kl 0910). I artikelns ingress står det:

”Göteborg har flera högt meriterade lärosäten och populära utbildningar för samhällsvetare, jurister och humanister. Men efter examen finns få jobb och karriärmöjligheterna är begränsade. Göteborg skulle behöva fler statliga myndigheter med huvudkontor i Göteborg,..”

Så kan man se det. Liknande skulle kunna skrivas om Trollhättan:

Här finns många med rätt utbildning för bilproduktion. Vi behöver en statlig bilfabrik som kan ge arbete och karriärmöjligheter, mer byråkrati och exportinkomster.
För Göteborgs del ligger också återupptagen skeppsbyggnad nära till hands, även om det kräver utbildning i svåra ämnen som matematik och svetsarbeten.

En ny organisation behövs också för att tillvarata de lågutbildades resurser. Det skulle vara i linje med vad Västsvenska handelskammaren önskar och även medföra arbeten för byråkrater. Arbetsuppgifter saknas inte.

Akademiska insatser behövs för att formulera nya arbetsuppgifter för den snabbt växande gruppen lågutbildade. Man måste visa på arbeten som annars inte blir utförda och finna nya stödformer som gör att arbetsgivare kan betala anställda kollektivavtalsenliga löner även för lågpresterande.

Inom byggsektorn finns mycket att göra. Lågutbildade kan utbildas till byggbiträden med vården som förebild. Biträden har funnits i vården och återinförs nu för att hålla löneläget nere på en ansvarsfull nivå, i tider med fler vårdsökande och nya sjukdomar.
Samhället måste göra svåra avvägningar mellan försörjningsstöd, påhittade arbeten, subventionerade arbeten och riktiga arbeten som kan beskattas rejält.

Ett nytt statligt bolag StaBo skulle kunna sysselsätta många i tillverkning av bostadsmoduler som företrädelsevis skulle gå till migrantmarknaden. Gruppbyggda hus skulle ge Parhus och Integration ny betydelse. Moduler byggs av arbetskraft med normal utbildning i nerdragen takt.
Kopior byggs samtidigt av lågutbildade efter proffsbyggarnas förebild. Sammantaget skulle det öka bostadsproduktionen och hålla kostnaderna nere utan lönedumpning, genom att Migrationsverket betalar för lågarbetskraftens kopior.

När integrerad produktion införts i byggandet kan vi räkna med uppföljning i fler branscher. Då behövs många av Göteborgs välutbildade för uppföljning, statistik och publicering av positiva artiklar om integration och behovet av invandrad arbetskraft.

För att ytterligare stimulera integrerad produktion kan fackföreningar och den så kallade Rörelsen se till att regeringen inför förmånliga LIB-lån – Lån för Integrerad Bosättning. Finansiering av reformen kan ske genom höjd fastighetsavgift men det märker inte de boende förrän de flyttat in.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

 

4 tankar på “385. RÄTT MEN ÄNDÅ FEL

  1. Med ditt upplägg behövs det inga politiker eller före detta politiker med pensioner som ingen vanlig människa kan drömma om, om man sen tar ett välavlönat konsultuppdrag så kan man nog klara sig som godsägare någonstans i Sörmland. Gustav Wasa var inte fel ute med reduktionen!

  2. Politisk obunden,fick plötligt en helt annan betydelse för mig…..Jag hoppas att inte det här är sant?

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.