463. STATSMINISTERNS ÖNSKETÄNKANDE


463. STATSMINISTERNS ÖNSKETÄNKANDE
av Jan Ivarson, 2016-06-18.

I riksdagsdebatten (återgiven den 15/6 i TV2) vidgick statsministern att det numera finns personer med låg utbildning som inte kan komma in på arbetsmarknaden. Det är en bra insikt som är förutsättning om frågan skall kunna lösas. På den punkten hänger sig statsministern åt önsketänkande i förhoppning om att tillfredsställa väljare som inte ser igenom utopin.

Statsministern säger sig vilja skapa nya enkla jobb som går att leva på. Kruxet är varför dessa jobb inte redan finns. Det beror på att enklare jobb bara köps om de blir billigare och kostar arbetsgivarna mindre än kollektivavtalens lägsta löner. Då kan man förmodligen inte leva på lönen som vi är vana vid. Inga mobiler, läsplattor eller märkeskläder, bara enkel mat på bordet och ärvda kläder.

Subvention i någon form av enkla jobb verkar vara enda vägen. Antingen betalas arbetsgivarna del av lönen som nu sker och marknaden snedvrids, eller så får lönen ligga under kollektivavtalen och arbetstagaren kompenseras med försörjningsstöd under hela livstiden för pensionen blir låg.

Sverige går mot att en miljon personer måste försörjas med pengar som inte kan tas med enbart skattehöjningar. Nerdragningar på andra områden kommer krävas och vi ser det redan i vården.

Om det finns bättre alternativ är det bra om någon kan beskriva dem.

Kan statsministern?

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/462-brist-pa-skoterskor-har-sin-forklaring/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/464-kappvandarna/

1 thought on “463. STATSMINISTERNS ÖNSKETÄNKANDE

  1. Mycket tänkvärt inlägg av Jan Ivarsson, tack för det. 🙂 Med nuvarande utveckling så har vi snart en miljon människor som måste försörjas, sedan två, tre och fler miljoner om denna utveckling fortsätter. Det är så det ser ut, och Löfven och hans ministrar slipper ta ansvar någonstans. Så småningom åker de väl bara ut med badvattnet, och så är de borta. Borta!!! Inget ”ANSVAR”! Röran i Sverige får ”någon annan” ta hand om. Och var pengarna att bekosta hela kalaset ska komma ifrån är och blir den stora frågan. Kan Sverige som nation LÅNA hur mycket som helst, eller finns det någon gräns? (Jag bryr mig inte om hur hög statsskuld Sverige har ”i jämförelse med andra européiska länder”, som det alltid heter.) Jag vill veta om det finns någon gräns och vad som händer med landet när man passerar den gränsen?

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.