32. LÄRARLÖNER


32. LÄRARLÖNER
av Jan Ivarson, 2013-09-17.

Lönelyft för duktiga lärare är på gång. Bra med differentierade löner för lärare tycker nog många. Så är det i de flesta privata företag. Andra kan mena att det är osvenskt och skapar A- och B-lag. Kanske bättre då samlag, där alla är med?

För ca trettio år sedan då mina barn gick i gymnasiet blev en av dem missnöjd med att inte få så bra betyg som förväntat. De höga betygen vars slut sa läraren utan att förklara i vilken ordning det begränsade antalet fördelades. Han menade att det inte fick delas ut mer än ett visst antal betyg i varje nivå. Sådan uppfattning kunde en lärare ha då och jag vet inte om han idag skulle ingått i A- eller B-laget. Jag funderade över hur en person som hade en lärartjänst kunde hävda en sådan princip. Den var exempel på den tidens PK-anda.

Då jag gick i skolan löste man betygsspridningen med en svår uppgift som läraren inte undervisat om. Då var det få som klarade den.

En fråga som många lärare än idag har diffus uppfattning om, är vad betygen skall visa. Skall de spegla elevens intelligens eller hur stor del av kursplanen eleven lärt sig? I det första fallet behövs få prov. I det senare kan arbetsamma elever uppnå höga betyg med mycket arbete, som den intelligente klarar med lite arbete.

Tänk om många mediokra lärare tar sig i kragen och blir så duktiga att de kvalificerar sig in i elitgruppen. Kommer kommunerna då säga att de förvisso är duktiga, men att pengarna för lönelyft är slut? Vad händer om lärarnas löner blir kända för eleverna och deras föräldrar?

– Jag vill flytta min son till Klokskolan där nästan alla lärare är kvalificerade, kan man kanske få höra föräldrar säga i framtiden.

Med den öppna debatt som föregått lärarnas löner risker man skapa problem om de genomförs. Dessa måsta man klara av, för lärarnas status måste höjas kunskapsmässigt, pedagogiskt och lönemässigt.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.