417. OM STUDIER FÖRR OCH NU


417. OM STUDIER FÖRR OCH NU
av Jan Ivarson, 2016-02-18.

Hustrun har ofta på radion. Förr var jag störd av radion när jag skrev men nu har jag lärt mig, i varje fall anpassat mig något. Kanske har hustrun smittat mig med lite kvinnlig simultanförmåga, att kunna göra två saker samtidigt, som att skriva och ha lite koll på vad som sägs i radion.
Fast jag inser jag är nybörjare, inte minst sedan jag googlade på ”simultanförmåga” och läste;
– Undersökningar har visat att personer ofta överskattar sin simultanförmåga.

Hur som helst, radion här i Västsverige hade ett program med och om män som fiskat utanför Island. De var på inlandsfiske, hette det.
Fisket kunde vara i tre månader om färskvattenförrådet räckte och utan att de såg land. Det var hårt och riskfyllt arbete i sjögång och våta kläder.
– Vi hade inga sängkläder med lakan. Vi bytte bara till torra byxor när vi gick till sängs under en filt, sa en som varit med.

Sjöfolk lägger sig sällan, de kojar in eller går till sängs. I Evert Taubes visa Linnea får man veta hur det kunde vara:
– Törna in i våta kläder i sur och usel skans…

En fiskare berättade i radion, att efter några års tungt arbete ”gick han in och läste”. Det triggade mig till denna artikel. ”Gå in och läsa”, sa många som valde att studera. I Bohuslän har jag hört uttrycket många gånger men kom att tänka på att så har man inte alltid sagt.

Fram till mitten 1900-talet var det bara ”bättre folk” som hade råd att låta sina barn studera. Först i realskola och sedan i gymnasiet. Det var nog så svårt. Pressen var stor att på examensdagen få komma ut genom dörren på läroanstaltens framsida. De som sett pjäsen Markurells i Wadköping vet hur det var.

Med kombination av gott läshuvud och rika föräldrar kunde man ”tas in” eller ”vinna inträde” till ett universitet. Man kunde inte bara ”gå in” där. Efter en tids studietid vid ett universitet sas studenten t. ex. ”ligga vid Uppsala” eller ”ligga vid Lund”. Det ansågs fint. Studenter med rika föräldrar och sinne även för annat än studier, kunde studera i åratal. De kallades ”överliggare”.

Det operettliknande spexet Djingis Khan är skapat av studenter som låg vid Lund. I spexet ingår den berömda refrängen jag vill minnas så här

Fem gånger om dan
skall en sann muselman
varje vecka
vända sig mot Mekka.

I våra dagar är studentexamen formellt avskaffad men firas av de som avslutat sista årets gymnasieutbildning. Därefter fortsätter många med ”eftergymnasial utbildning”. Den kan vara allt från utbildning i svetsning till studier i nationalekonomi. De som gör så har inte ”gått in” utan sägs ha ”kommit in” eller ”blivit antagna” till en utbildningsanstalt.

Fast ”utbildningsanstalt” säger ingen numera. Det låter som ett hospis. Nej, man antas till en högskola eller ett universitet, kanske på en viss kvot bland sökande med olika bakgrund.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/416-gardasil-a-sad-girl/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/418-konflikter-i-sverige-raddar-liv-utomlands/

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.