343. MIGRATIONEN HÖJER BOPRISERNA


343. MIGRATIONEN HÖJER BOPRISERNA
av Jan Ivarson, 2015-10-07.

I radio, TV och press talas det om fortsatt stigande bopriser med risk för en bostadsbubbla. Media berättar om brist på bostäder, främst hyresrätter. Risken är en naturlig följd av stor befolkningsökning som regeringar bedrivit men inte vill nämna som bidragande orsak.
Det är bekvämare att lägga skulden för höga bopriser på dem som har inkomster, på bankerna och på dem som kan låna till en nyproducerad bostadsrätt i innerstaden eller till en nybyggd villa.

Regeringen har bestämt att invandrare skall ha viss förtur både till arbete och bostad. I kläm kommer svenskar med måttliga löner. Ungdomar, kanske utan arbete, får bo kvar hos föräldrarna, men om dessa hyser ensamkommande får de betalt.

Invandrares bostadsbehov har varit och är större än nyproduktion av bostäder. Då uppstår bostadsbrist. På en marknad med brist stiger priserna. Skulden för det skall man inte lägga på dem som kan betala eller på dem som söker bostad, med eller utan betalförmåga. Om de som köpt bostad för höga priser inte kunnat betala, hade det byggts mindre och bristen varit ännu större.

Vad vill politiker göra för att minska bostadsbristen?
I politikerhjärnor svävar tankar om höjda skatter och sämre lånemöjligheter. De är ute efter att minska gruppen köpare som kan betala för en nyproducerad bostad.
Om politiken blir framgångsrik kommer priserna på ägda bostäder att minska men byggandet kommer också att minska och bostadsbristen bli större! Vi får en medelklass av bostadslösa och det anser en del vara jämlikt.

Vill vi ha ökat bostadsbyggande måste vi beakta bland annat följande faktorer;
– invandringens omfattning,
– de boendes betalförmåga,
– bostädernas storlek och kvalitet,
– byråkratins långa handläggningstider

Svårighet att producera nya bostäder beror på uppdämt behov, befolkningsökning, lönsamhet och byråkrati.

En stor del av de som efterfrågar hyresrätter kan inte själva betala hela hyran, en del kan inte betala något. De flesta asylsökande tillhör den gruppen och har behov av samhällsstöd under många år. Hyreshus och hela kvarter med bostäder för dem leder till sociala problem och sjunkande fastighetspriser för flerfamiljshusen. Det minskar intresset för bolag att bygga.

Problemen vill politiker inte tala om. Det man inte vågar tala om, kan man heller inte lösa. Man kan ju inte lägga fram förslag till lösningar för problem, som man anser inte finns.

Svenskarna har genom bygglagstiftningens krav vant sig vid hög standard på nya bostäder, som många inte kan betala. Dagens invandring innebär ett nytt Göteborg per år. Politiker har inte gett besked om samhället har råd med detta och man har inte underlättat tillräckligt för snabbare bostadsbyggande.

När kollapsen står för dörren tvingas makthavare acceptera avsteg från regelverken men utan att vilja ändra dem. Nu tillåts avsteg i humanismens namn för invandringens behov. EU-migranter kan bosätta sig var som helst.

Politiker börjar kommendera fram modulbostäder utan hänsyn till översiktsplan, detaljplaner och energikrav. I Göteborg har byggnadsnämndens ordförande lovat tusen nya modulbostäder. Han vill dessutom driva på bokostnaderna med överpriser för de som kan betala, för att subventionera hyresgäster utan inkomst. Det är en ny dold beskattning!

För att politiken skall fungera krävs att det finns några som kan betala höga hyror. De skall betala än mer i kapitalkostnader och skatter men det främjar inte lägre bostadspriser. Sverige går mot kollaps på flera områden.

Politiker talar om behov av billiga bostäder. Lysekil har fått medborgarförslaget Småbo för ett år sedan men inget har hänt (https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/125-smabo-hus-for-sma-hushall/).

Det är svårt gå från ord till handling. Det kräver obetalt politiskt arbete som konkurrerar med jämställdhet, barnpassning och skötsel av hemmet. Då blir det svårt att få tiden att räcka till för mer än prat.
Handling får stå tillbaka som att införa bestämmelser för mindre och billiga bostäder i detaljplaner.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

3 tankar på “343. MIGRATIONEN HÖJER BOPRISERNA

  1. TILL ALLA LÄSARE

    Jag läser med stort intresse era inlägg och kommentarer här på Honesty4u. Mycket uppfriskande!

    Det fria åsiktsutbytet, är faktiskt själva anledningen till att denna webbsida överhuvudtaget finns.
    Jag anser att åsikts- och yttrandefrihet är bristvaror i dagens Sverige!

    Vi måste våga tala om ALLT
    Jag skulle vilja vända på det hela genom att säga, att de som inte öppet vågar säga sitt hjärtas mening här eller på något annat sätt mörkar vad de tycker och tänker, behöver knappt ens göra sig besvär att besöka Honesty4u!
    På Honesty4u råder det total åsikts- och yttrandefrihet!

    Denna åsikts- och yttrandefrihet måste dock ske under eget ansvar men också hanteras med förnuft och respekt för andra människor. Det innebär att Honesty4u aldrig tillåter förtal av andra människor!
    Alla åsikter från vänster till höger är dock välkomna, om de innehåller saklighet och främjar ett förnuftigt debattklimat.

    Något att tänka på
    Ur tystnad föds bara fördomar och dumhet. Låt debatten flöda fritt för ett bättre Sverige!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

  2. Syftet med denna enorma okontrollerade invandring är att ursprungsbefolkningen skall bytas ut för att underlätta införandet av den Nya Världsordningen!
    Landsförrädaren Kalle Bilt talade om för oss detta redan 1992!

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.