38. MUTOR, HOT ELLER REN DÅRSKAP?


38. MUTOR, HOT ELLER REN DÅRSKAP  2015-08-20.
av Lars Agerstig.

Lyssna gärna på denna ljudfil så kan du diska, laga mat eller annat medan du lyssnar!


PS. OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan. Det är alltid trevligt med lite feedback. DS.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/my-weekly-thoughts/37-visa-ditt-missnoje-med-regeringen/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/my-weekly-thoughts/39-oppet-brev-till-partiledningen-angaende-aldrevarden/

Rubriken till denna krönika tarvar säkert en förklaring.
Händelseutvecklingen under senare tid i Sverige har fått mig att fundera över politikers och olika beslutsfattares förstånd.
Detta är säkerligen ingen nyhet, det funderar nog många över och jag håller med.
Det är dock vissa händelser den senaste tiden, som nu helt verkar bekräfta att vissa människor absolut måste ha en och annan skruv lös.

Jag börjar med en händelse där jag själv var inblandad.
Som många redan vet, så startade jag Facebookgruppen STOPPA VALFUSKET.
Jag hade även ett par vänner som jag gjorde till medgrundare och administratörer av gruppen, tillsammans med mig.

Allt började med en känsla jag hade, att allt inte verkade stå rätt till med slutresultatet i höstens val 2014.
Jag följde valvakan intensivt och förvånades gång på gång över vad som tycktes hända med SD:s delresultat som kom in från olika distrikt. Jag var lika förvånad över Fi:s delresultat som efterhand rullade in på Tv-rutan (i mitt fall dataskärmen).
SD tycktes gå ofantligt mycket bättre än förväntat i valdistrikt där man i förväg sagt att SD var riktigt svaga. Ett tag var man uppe i en bra bit över 16 %.
Fler distrikt kom in och SD:s andel sjönk mycket snabbt till cirka 13 % som sedan också blev nära slutresultatet. För Fi:s del steg procenten samtidigt markant.

Nåväl, det behöver kanske inte vara något fel med det, då ju jag inte har en aning om valresultatet i olika valdistrikt och vad som kan ha påverkat väljarna.
Jag vet dock en sak och det är att jag är skaplig på logik och har lite ”näsa” för, när saker och ting inte riktigt står rätt till.
Innan valet hade jag nämligen frågat en förskräcklig massa människor helt öppet på många helt opolitiska forum, hur många procent av alla deras vänner som de trodde skulle rösta på SD?

Efter valet ställde jag samma fråga igen men då med frågan, hur många procent av alla dina vänner tror du eller vet du, röstade på SD i valet?
Genom att ställa frågorna på detta sätt, behövde man alltså inte röja vad man själv röstade på och på det sättet räknade jag med att få ett större svarsantal.
Taktiken verkade fungera bra, för väldigt många var svarade glatt och villigt på mina frågor och en del ansåg det tydligen som viktigt att även kommentera vad de själva röstade på.
Resultatet av min lilla frågeenkät både före och efter valet fick mig nästan att trilla av pinnstolen. Skulle deltagarnas angivna procentsiffra för deras vänner vara signifikativt för verkligheten, så skulle SD vara Riksdagens största parti i valet med råge!

Oavsett opolitiskt forum jag kastade ut frågan i, så landade SD på mellan 30 – 50 procent och ibland så högt som 80 procent! Totalt blev siffran 46 procent!

Dessa högst anmärkningsvärda resultat stämde ju varken med opinionssiffror eller det slutresultat som presenterades på valvakan.
Självklart är det inte seriöst att tro, att en liten undersökning med 350 personer angående en gissning om vad andra röstade på, skulle ge något säkerställt statistiskt resultat. En viss indikation bör det dock kunna ge, då urvalet av tillfrågade kom från grupper som gillade blommor, bilar, inredning, miljö, konst, vin, barn och några till. Jag tvivlar på att just dessa ämnen bara är favoriter för SD-anhängare.

En annan detalj jag var mån om, var att låta frågeställningen ligga ute väldigt kort tid på varje forum, för att därmed undvika att någon skulle hinna starta kedjor av anhängare till något parti som då skulle kunna snedvrida resultatet.

Med allt detta i bakhuvudet började det gro ett frö av misstänksamhet mot själva förfarandet vid det svenska valet. Att någon form av valfusk alltid har skett, är ju ingen nyhet och alla kan ju själva bara googla, så får man fram en rad träffar som beskriver olika typer av valfusk.
Dessa typer av valfusk förändrar dock sällan slutresultatet för hela landet men kan säkerligen ibland ha stor betydelse för olika valdistrikt.

Nej, ska man fuska rejält, så måste det handla om hur man sammanräknar rösterna! Jag tog här hjälp av en vän som fick ringa valdatanämnden på Valmyndigheten. Frågan var om de hade någon kontroll av utdata, det vill säga det resultat som kommer ut ur datorn när rösterna har adderats ihop.

Indata, det vill säga hur man lägger in uppgifterna i valdatasystemet, har jag inga större åsikter om. Där förefaller det vara hyfsat säkra rutiner. Efter min väns samtal till Valmyndigheten, slog jag dock nästan frivolt. Där berättade de, att de inte hade någon som helst efterkontroll på utdata!
Detta var orsaken till att jag startade STOPPA VALFUSKET tillsammans med några vänner.
Vi får ju inte vara så aningslösa eller rent ut sagt korkade i detta land, att vi inte förstår att kvalificerat valfusk kan inbringa hundratals miljoner kronor i förtjänst för vissa långfingrade intressenter.

Gruppen STOPPA VALFUSKET skickade ut brev om detta till samtliga riksdagspartier och de 8 största medieföretagen. Vi gav även ett genomtänkt förslag på hur man bör göra för att omöjliggöra framtida valfusk. Samtliga fick även en påminnelse efter 7 dagar. INGEN SVARADE!
Du kan själv läsa/lyssna på brevet i länken här.
https://honesty4u.wordpress.com/my-weekly-thoughts/33-brevet-till-riksdagspartier-stoppa-valfusket/

Att ingen svarade, är så pass uppseendeväckande att frågan måste ställas,
handlade det om mutor, hot eller ren dårskap?

Efter detta skickade jag personligen en öppen vädjan om förklaring till negligerandet, in på samtliga riksdagspartiers Facebooksidor.
Alla partiledare fick också samma öppna vädjan på deras egna privata Facebooksidor. INGEN SVARADE!

Frågan uppenbarar sig igen, handlade det om mutor, hot eller ren dårskap?

Efter detta avslöjande av gruppen STOPPA VALFUSKET, hände något ännu mer märkligt. När jag startade gruppen bad jag min kollega Stefan Bruér att registrera själva gruppen medan jag själv registrerade e-postadressen.
En helt vanlig arbetsfördelning som skulle visa sig vara ödesdiger senare.

Nu helt plötsligt efter avslöjandet, om att INGEN var intresserad av att omöjliggöra framtida valfusk i Sverige, så raderades egenmäktigt både jag och min andre kollega och medgrundare Peter Bergner, samt drygt 5 100 medlemmar från gruppen STOPPA VALFUSKET av Stefan Bruér. Detta stod att läsa i ett mejl från Facebook och på Stefan Bruérs egen Facebookvägg.

Peter Bergner blev riktigt arg när jag påtalade för honom vad Stefan Bruér hade gjort och skulle direkt ringa till Stefan. Han lovade att återkomma till mig.
Både Stefan Bruér och Peter Bergner har därefter gjort sig oanträffbara och svarar varken på mejl eller på chattmeddelanden.
Även en tredje medarbetare i gruppen ”försvann” dessa dagar från vänlistan men där kan det i bästa fall möjligtvis röra sig om en ren missuppfattning i en konversation vi hade, så jag vill inte namnge honom här.
Aningens underligt, eller hur?

Frågan blir uppenbar igen, handlade det om mutor, hot eller ren dårskap?

För att bena upp frågan i dess olika beståndsdelar, så tvivlar jag starkt på att alla riksdagspartier och medieföretag består av kompletta dårar!
Jag tror faktiskt att många av dem är minst lika intelligenta som jag är, även om tydliga undantag tveklöst finns. Vi ska dock inte nämna några namn, även om det finns ett par riktiga favoriter på den listan.

Har dessa politiker mottagit mutor för att negligera gruppens krav på att omöjliggöra framtida valfusk? Nej knappast!
Mutor är osäkra verktyg, eftersom någon kan börja babbla på fyllan och villan.
Därmed återstår endast hot!
Riktigt rejäla hot mot nära och kära är synnerligen effektiva, då ingen vill utsätta nära och kära för fara. Dessutom är det ingen större risk att någon babblar om det, eftersom det då brukar innebära att hotet exekveras. Hot är ju dessutom betydligt billigare än mutor.
Det politiska belöningssystemet ser till att de på lägre nivåer i hierarkin, utför de order som kommer uppifrån.
Jag har förklarat hur allt detta kan hänga ihop i min tidigare krönika i länken här.
https://honesty4u.wordpress.com/my-weekly-thoughts/22-varfor-haller-hela-vastvarlden-pa-att-ga-under/

När det gäller mina medarbetare i gruppen STOPPA VALFUSKET, så tror jag att vi kan utesluta hot. Här handlar det bergsäkert om mutor, ren dårskap eller bägge. Från början kändes dårskap som det mest lättförklarliga epitetet men med tanke vad som hände med de andra medarbetarna, som jag dessutom betraktade som bra vänner innan händelsen, så lutar det mer och mer mot mutor.
Ren dårskap tycks dock aldrig helt kunna uteslutas i mellanmjölkens land längre.
Sanningen brukar ha en lustig förmåga att komma fram till slut men det kan ta tid! Jag har dock inte bråttom! Vi får väl se!

Med tanke på att Facebookgruppen inte gick att återuppliva, så har jag istället bildat medborgargruppen STOPPA MAKTMISSBRUKET, som på 14 dagar fått
4 500 medlemmar. Sannolikt en av de snabbast växande grupperna på Facebook i detta ämne någonsin!
Denna gång är det jag själv som registrerat gruppen, så denna gång kan ingen avliva gruppen (hoppas jag).
Vi tänker ta upp den fallna manteln från den tidigare gruppen och avslöja varenda politiker som inte förstår vad ordet demokrati betyder.
All makt skall utgå från folket och inte från politiker. Politiker är bara sådana som får bra betalt för att utföra jobbet åt oss!
Länken till nya gruppen finns här nedan!
https://www.facebook.com/groups/1054122034605760/

Vi får säkerligen många gånger till anledningen att ställa frågan, om det handlar om mutor, hot eller ren dårskap?
Så ser vårt Sverige ut idag!

/Lars Agerstig
honesty4u@hotmail.se
http://www.honesty4u.wordpress.com
Skype-adress: lars.agge.agerstig

5 tankar på “38. MUTOR, HOT ELLER REN DÅRSKAP?

 1. Tack Lars för du tog upp detta jag kommer också ihåg det du berättar om den tidigare gruppen och vilket gott jobb du gjorde där. Tråkigt att du skulle bli så grymt sviken av folk du litat på. Hoppas att du fått tillbaka alla medlemmarna vid detta laget. Du gör ett strålande jobb./ mvnh Anne-Marie G

 2. Hej Lars, tack för detta. Finns det en kortare sammanställning? För en helt oinvigen vore det lättare att börja med.
  Med vänlig hälsning,
  Irma Nilsson

  • Hej Irma!

   Jag måste nog erkänna att jag inte riktigt förstår vad du menar?
   Du får väl läsa ett litet stycke åt gången…hehe?

   Välkommen åter och förklara gärna närmare vad du vill ha en sammanställning på!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Ange din e-postadress och kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.